Mozgalice dana

arhiva za dan 11.11.2013.
mozgalice, glavolomke, enigmatika, rebusi, anagrami, pitalice, zagonetke, logički zadaci, konjićev skok, igra duga, asocijacije, matematički problemi, igre sa brojevima, nazivi filmova, citati, skrivene poruke, asocijacije u slici, ...
autor: Dejan Marsenić

Koliko je 1-2-4?

Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce.• Koliko ova ovca ima godina?• Ima dve godine.• A kako znate da ima toliko?• Znam po rogovima.• Vidi stvarno, ima 2 roga.
preuzeto sa sajta
vicevi-dana.com
REBUS je vrsta enigmatskog zadatka gde se tumačenjem pojmova, slova, situacija dolazi do rešenja (npr: N TT se može tumačiti kao par T iza N što daje rešenje PARTIZAN). Cilj rebusa treba da bude da sa što manje elementa predstavi neko rešenje. Kao pomoć u rešavanju nudi se dužina reči u rešenju.
ANAGRAM je vrsta enigmatskog zadatka koja se rešava premetanjem slova (npr: TRAVA - VATRA). Za kvalitet anagrama je bitno da postavka ukazuje na rešenje (npr: LAŽNI STID KUPAČA - NUDISTIČKA PLAŽA). Kao pomoć u rešavanju nudi se dužina reči u rešenju.
Cilj igre DUGA je da se pogodi zamišljena kombinacija 4 cifre. U igri su cifre od 1 do 6 koje se mogu ponavljati. Kao pomoć se koriste crni i beli kružići. Crni kružići označavaju broj pogodaka na tačnom mestu, a beli broj pogodaka na pogrešnom mestu.
autor: Ljubica Bilalović

ANAGRAM: PLATNO JESENI!

Asocijacija: NOGE, KANCELARIJA, BROJ, RAD

Konjićevim skokom otkrij bend i pesmu

Pogodite naslov filma iz 2013. godine

autor: Miodrag Bata Babović

Šta se krije iza Batine asocijacije?

PRETRAGA MOZGALICA
autor: Veroljub Todosijević

Rebus o ženskoj noćnoj mori :)

autor: Miodrag Bata Babović

Koje je rešenje asocijacije u slici?

Potreban Vam je autobravar, autolakirer, autolimar, autoelektričar ili automehaničar? Na sajtu Majstori info možete naći mnoge majstore koji vrše popravke automobila.

Kolika je površina osenčenog dela kvadrata?

PITALICA: Koja reč povezuje pojmove STAZA i PASULj?